Uuden äärellä


Kehitys kulkee eteenpäin, kuitenkin on ihmisiä jotka putoavat kyydistä jo alkumetreillä. Tietoteknikka yhteiskunnassa etenee huimaa vauhtia eivätkä ihmiset pysy muutoksissa perässä. Elämänsä hallitseminen ja kaiken kasassa pitäminen nykyvaatimuksineen on haasteellista. Katsonkin asiaa eri ikäisten näkökulmasta sekä omasta kokemuksesta.

Hyppään keski-ikäisten ja vanhusten saappaisiin

Eläkeikäisten ihmisten vaikeus hoitaa asioitaan nyky yhteiskunnassa on erittäin vaikeaa taitojen puuttumisen vuoksi. Kursseja on mm. kansalaisopistot järjestäneet hyvin , mutta kaikilla eläkeläisillä ei ole varaa maksaa edes tuota summaa. Pankki- ja virasto toiminnot ovat keskittyneet digiaikaan ja eläkeikäiset ovat kummissaan pankkien ja virastojen aukioloaikojen lyhyydestä. Samana päivänä ei aina ehdi joka paikkaan missä palvelua saisi. Kun ei ketään ole Ikäihmisten läheiset ovat kaukana tai niitä ei ole ollenkaan, siksi ulkopuolista apua he eivät saa vaikka kyvykkyyttä uuden asian oppimiseen heillä onkin.

Siispä kerron tarinani.

Itsellänikin on paljon oppimista netin ja digitaitojen käytöstä. Kuitenkin eläkeläis-naapurini kyseli minulta älypuhelimista ja tablet-laitteista. Kerroin sen minkä niistä tiesin ja kolmen päivän kuluttua hän tuli kysymään neuvoa käyttöön. Neljän tunnin aikana kerroin pankkitoiminnoista ja muusta käytöstä. Nyt naapurini onkin onnellinen, kun osaa itse hoitaa pankkiasiansa sekä voi surffailla netissä. Kuitenkin uutena asiana ilmennyt kaihi hankaloittaa puhelimen käyttöä. Siispä tarjosin apua vaikka itse en osannut ja saimmekin puhelimeen suurennettua tekstin, väri- ja valoisuus toiminnot. Nyt hän taas hetken pärjää. Nyt korona-viruksen aikaan tämä aktiivinen eläkeläinen joutuu viettämään paljon aikaa kotona. Silmät rasittuu lukiessa ja sisä-aktiviteetit ovat vähissä. Ehdotin hänelle äänikirja sovellusta puhelimeen, joten sellainen asennetaan tänään hänelle. Koronaa uhmaten menen kylään, suojaan hengitystieni ja käytän kertakäyttö hanskoja. Kuulumme molemmat riskiryhmään.

Keski-ikäiset taas voivat pudota kehityksen kelkasta jo siksi, ettei ole ollut tarvetta opetella uusia järjestelmiä tms. Perustoiminnoilla pärjää vieläkin monet ihmiset. Pakon eteen joutuessaan monet kaipaavat apua näihin toimintoihin eikä kaikilla ole lähipiirissä neuvoja antavaa ihmistä. Siispä putoaminen kelkasta tapahtuu. Monella voi olla työpaikan etuna digikoulutus tai päivätyöntekijät voivat itseopiskeluna kouluttaa itseään. Tuttavapiirissäni on paljon väliinputoajia, joilla ei ole minkäänlaista ymmärrystä laitteiden käytöstä eikä koko nettimaailmasta. Arjen pyörittäminen vie paljon ihmisten aikaa ja levätäkin tulisi. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on kaikille tärkeää ja jokaisella on omat keinonsa siihen. Ilman opetusta tai neuvontaa harva kykenee sopeutumaan digiaikaan ja omat lapsetkaan heillä ei neuvo.

Läheisten yhteistyö

Läheisten yhteistyöllä on suuri merkitys ikäihmisten ja keski-ikäisten sopeutumisessa nykymaailmaan eikä syrjäytyneitä ihmisiä saisi jättää oman onnen nojaan. Mihin on kadonnut auttamisen halu, yhteenkuuluvuus läheisten kesken sekä perhekeskeisyys? Tällaiset tilanteet luovat hienoja hetkiä kaikkien ikäluokkien kesken ja opettaa kaikkia. Itse olen saanut valtavasti apua ja myös jakanut tietoani eteenpäin ikään katsomatta. Tulisiko meidän huomioida enemmän läheistemme halua kuulua yhteiskuntaan ja opastaa heidät sinne? Minne on kadonnut läheisten auttamisen halu? Näitä asioita meidän tulisi pohtia enemmänkin.

 

Jätä kommentti

Kategoria(t): Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s